Ayenda betekent toekomst in het Pasjtoe. De doelstelling van Stichting Ayenda Jaghori luidt statutair als volgt:
Bevorderen van de ontwikkeling en ontplooiing van de inwoners in Jaghori (Afghanistan) in het algemeen en van vrouwelijke inwoners in het bijzonder, bevorderen van onderwijs en opleidingen, met name in de gezondheidszorg, bevorderen van de verbondenheid tussen Nederland en Jaghori (Afghanistan)”
In overleg met een comité uit Jaghori, heeft Stichting Ayenda Jaghori besloten om de helft van het schoolgeld te betalen van alle meisjes van het Fatimiya college waarvan de familie moeite heeft dit geld te betalen. Dit werd door het comité, bestaande uit mannen en vrouwen uit Jaghori, aangedragen als belangrijkste behoefte. Vaak hebben families te weinig geld om de jaarlijkse schoolbijdrage van hun dochters te betalen. De leraren vragen dagelijks om het schoolgeld, en de wetenschap dat ze dat nooit volledig zullen kunnen betalen, weerhoudt meisjes ervan naar school te komen. Als gevolg krijgen de leraren slechts een gedeelte van hun salaris uitbetaald, waardoor zij vaker afwezig zijn. Zo krijgen ook de meisjes die wél hun schoolgeld hebben betaald geen volledig onderwijs.
Aan het begin van elk schooljaar stuurt de school een lijst naar Ayenda met daarop de namen van alle meisjes van wie de familie moeite heeft het schoolgeld te betalen. Door de helft van het schoolgeld van deze meisjes te betalen, stimuleert Ayenda hen om het hele jaar naar school te komen en kunnen leraren hun volledige salaris ontvangen, zodat alle meisjes op school goed en volledig onderwijs krijgen.
Ayenda heeft continuïteit hoog in het vaandel staan. De Stichting focust daarom op het duurzaam ondersteunen van 400-500 meisjes in Jaghori. Op de lange termijn wil Ayenda haar activiteiten graag uitbreiden met het opleiden van twee vroedvrouwen, om zo kinder- en moedersterfte in Jaghori tegen te gaan.
Bestuur eind 2013
- Anna Louise Custers, voorzitter
- Zuhal Atai, Penningmeester
- Casper Anthonie Thomas, Secretaris
Alle bestuursleden doen hun werk onbezoldigd.
Activiteiten in Afghanistan – 2013
• De helft van het schoolgeld van 500 meisjes is betaald door Ayenda.
• Het salaris van 11 leraren is betaald door Ayenda.
• Daarnaast is Wahid Ahmadi, mede-oprichter van Ayenda, op bezoek geweest bij de school in Jaghori. Deze reis is volledig op eigen kosten gemaakt. Het bezoek was een goede gelegenheid om Stichting Ayenda een gezicht te geven, zowel bij het Fatimiya College in Jaghori als bij de donateurs in Nederland. Het heel veel foto’s, beeldmateriaal en verhalen over de Fatimiya school opgeleverd. Hier een kort reisverslag (ook te lezen op: http://ayenda-jaghori.com/reisverslag.html):
Wahid Ahmadi, september 2013
Mijn reis naar Jaghori:
In het begin van de reis was ik ontzettend zenuwachtig, ik wist niet wat ik moest verwachten. Ik had natuurlijk van alles gehoord en gelezen in het nieuws. Afghanistan is onveiliger geworden sinds mijn vorige bezoek, in 2010.
Na mijn aankomst in Kabul vertrokken we meteen naar Jaghori. De weg tussen Kabul en Jaghori was het onveiligste deel van mijn reis. Onderweg wordt er vaak geschoten op de Amerikaanse konvooien. Je moet weten wanneer een konvooi de weg passeert en er nooit achter of voor gaan rijden, want dan is de kans het grootst dat je ook beschoten wordt.
Als je de harde weg veilig hebt afgelegd kom je op een onverharde weg, daar is het nog onveiliger, want op die weg worden heel veel auto’s overvallen door rovers die zich voor doen als Taliban. Je kunt dan beter geen buitenlandse documenten of valuta bij je hebben. Ik had dan ook uit voorzorg mijn paspoort en bankpas bij vrienden in Kabul achtergelaten.
Na een reis van ongeveer 7 uur kwam ik eindelijk veilig aan in Jaghori. Eenmaal daar vergat ik alle zorgen. Ik was dolblij om mijn familie weer te zien. Ze waren ook blij en overweldigden mij met heel veel liefde.
Jaghori zelf is veilig, daar is geen Taliban. Eerst heb ik uitgerust en alle familie ontmoet die voor mij was gekomen. De volgende dag begonnen de bezoekjes bij de familie, vrienden en andere kennissen. Omdat Afghanistan steeds onveiliger wordt zijn heel veel jongens vertrokken naar Australië, in de hoop daar een veilige toekomst op te bouwen voor hun gezinnen. Daarom waren er minder jongens dan in 2010.
Het bezoek aan de school:
Toen ik in Jaghori aankwam was de Ramadan nog bezig, dus de mensen waren aan het vasten. Daarna was het Suikerfeest. In de derde week van mijn reis bezocht ik de school. Die was eerder dicht vanwege twee weken zomervakantie en dat werd nog een week verlengd wegens het Suikerfeest. De opkomst op de dag dat ik er was, bleek aan de lage kant, omdat de leerlingen nog in de feeststemming waren. Maar de school zag er heel goed uit, de leerlingen die er waren zagen ook goed verzorgd en gezond uit. Ik heb een paar meisjes gesproken die gesponsord worden door Ayenda. Ze waren heel positief over de hulp en dankbaar dat ze de kans kregen om een goede toekomst op te bouwen. De schooldirecteur was ook heel tevreden, de inschrijvingen onder meisjes bleek toegenomen na de hulp van Ayenda. Ze hadden meer leraren in dienst genomen, en omdat de inschrijvingen oplopen is er een nieuw gebouw bijgebouwd. Meer meisjes volgen meer lessen, de afwezigheid onder leraren en leerlingen is afgenomen, aldus de directeur.
Tijdens mijn bezoeken bij familie en vrienden heb ik ook ouders gevraagd wat zij ervan vonden dat er steeds meer meisjes naar school gaan. De ouders waren positief, en ze stonden erachter dat hun dochters ook naar school gaan en carrière opbouwen. Sommige ouders vonden het heel fijn dat ze nu niet meer op hun zoons hoefden te wachten om naar de dokter te gaan. Jongere jongens vonden het ook heel fijn dat door educatie van meisjes heel veel last van hun schouders was afgenomen. De taken worden nu gedeeld met de zussen en vrouwen.
Ik ben erg blij en positief over mijn bezoek aan Jaghori. Nu ik de school heb bezocht heb ik een beter idee van wat er met het geld gebeurt. Het wordt goed aan de educatie van meisjes besteed. Verder
ben ik blij dat jongens en ouders heel positief zijn over educatie voor meisjes en dat de meisjes ook gesteund en aangemoedigd worden door familie. Ik hoop dat het veilig blijft in Jaghori zodat de meisjes hun studie kunnen blijven volgen.
Zolas ik eerder heb gezegd is de reis tussen Jaghori en Kabul het onveiligst, deze weg moest ik nog een keer afleggen om naar Kabul te gaan, gelukkig ben veilig terug in Nederland. Toen ik Frankfurt landde was ik echt opgelucht.
Activiteiten in Nederland – 2013
Van de vorig jaar opgestelde actiepunten zijn de volgende activiteiten ondernomen: • Casper Anthonie Thomas is aangesteld als secretaris.
• De RAGweek Maastricht en de Ronde Tafel Amsterdam zijn benaderd voor bijdragen. De Ronde Tafel heeft zeer gul 2000 euro toegezegd. Deze bijdrage is te verwachten in de loop van 2014. De RAGweek Maastricht heeft helaas een ander goed doel gekozen.
In 2013 hebben we een aantal benefietactiviteiten in Nederland ondernomen: • November 2013: benefietdiner, met 27 deelnemers. Een gezelschap dat Ayenda een warm hart toedraagt at daar gezamenlijk een eenvoudige Afghaanse maaltijd, gekookt door Razia, Wahid en Zuhal. De opbrengst van het diner was ruim 1100 euro.
• December 2013: Sponsorloop door het Reynaert College in Hulst. De leerlingen haalden gezamenlijk maar liefst 4000 euro op voor onze stichting. Een fantastisch resultaat!
Vrienden van Ayenda
Vrienden van Ayenda hebben zich ook in 2013 ingezet voor de stichting.
Koen van den Kieboom heeft de website trouw bijgehouden.
Mieke Stroucken heeft een geweldige bijdrage geleverd aan Ayenda door de Stichting voor te dragen als goed doel van het Reynaert College’s sponsorloop. Tonnie van Kessel en Jan Custers hebben het bestuur ondersteund en het benefietdiner mede mogelijk gemaakt. Wahid Ahmadi heeft contact met het comité in Jaghori onderhouden en het bestuur ondersteund.
Andere vrienden die zich voor Ayenda sinds haar oprichting in 2011 hebben ingezet: Beeldend kunstenaar Louis van Marissing ontwierp het logo. Christine Rothuizen heeft mooie vouchers en ander PR materiaal ontworpen. Fluitiste Wenny Roeffen speelde dwarsfluit op Ayenda’s benefietconcert in september 2011. Singer/songwriter Vera van Groenendaal zong op Ayenda’s benefietconcert in september 2011. Ellen Mares en Hans Vlek waren onvergetelijke gastvrouw en -heer voor Ayenda’s benefietconcert.
Veel dank aan al onze vrienden!
Plannen voor 2014
Er zijn plannen voor nieuwe fondswerving.
Ayenda wil doorzetten om een vaste groep donateurs op te bouwen rondom de Stichting. Deze groep zal met regelmaat geïnformeerd worden over nieuws vanuit Jaghori, en de activiteiten georganiseerd door Stichting Ayenda.
Daarnaast willen we Ayenda’s bekendheid uitbreiden, zowel binnen als buiten Venlo. Voorgestelde activiteiten:
• Benefietfilm op het Wereldfilmfestival in Venlo: speciale Ayenda-vertoning van de film ‘Buddha Collapsed out of Shame’
• Benaderen: RAGweek Maastricht
Stichting Ayenda wil haar professionalisering voortzetten. Actiepunten voor 2014: • ANBI status aanvragen
• Website gebruiksvriendelijker maken
Financiële paragraaf
Ayenda streeft ernaar om 100% van de donaties bij de meisjes van het Fatimiya College te krijgen. Dus voor elke 5 euro gaat écht een meisje een jaar lang naar school. Zoals elke organisatie, heeft ook Ayenda ‘andere’, voornamelijk administratieve kosten. We proberen deze kosten zo laag mogelijk te houden, en enkel gerelateerd aan fondsenwervingsactiviteiten zoals PR, bank- en organisatiekosten voor benefietactiviteiten, te spenderen. Deze ‘andere’ kosten worden betaald uit een éénmalige particuliere gift à 1.800 euro ten tijde van het oprichten van Ayenda in 2011. Deze gift zal de administratieve en oprichtingskosten van Stichting Ayenda dekken tot en met 2015.
De bankkosten zijn aan de relatief hoge kant voor Ayenda. Dit komt omdat wij het belangrijk vinden dat alle activiteiten van Ayenda duurzaam zijn en dus voor de Triodos Bank hebben gekozen.
Dit jaar heeft Ayenda in een videocamera geïnvesteerd, om meer en beter beeldmateriaal van de school te kunnen ontvangen.
Ayenda betaalt sinds 2013 voor 500 meisjes het schoolgeld. De uitgaven voor 2013 reflecteren deze kosten niet volledig: een gedeelte van het schoolgeld voor het schooljaar 2013-2014 zal begin 2014 worden overgemaakt.